banner32
banner33
banner31

Hasan Taçoy: Polis, sokak sokak gezerek 'trafolarda yapılan sabotajı' araştırıyor

04 Nisan 2023 Salı 18:29
Hasan Taçoy: Polis, sokak sokak gezerek 'trafolarda yapılan sabotajı' araştırıyor


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Meclis Genel Kurulu’nda bir açıklama yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy, CTP’li vekil Ürün Solyalı’nın "Meclis çalışanlarına yazılı tehditte” bulunulduğu iddiasına İç Tüzük gereği uyulması gereken davranışlar olduğu yanıtını verdi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK) ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Taçoy, gelmiş geçmiş tüm yetkililere yatırım konusunda suç bulunabileceğini belirtti.

AKSA ile sözleşmenin bir yıl sonra biteceğini hatırlatan Taçoy, “Sözleşme bittikten sonra bu makineleri nereden bulacaksınız? AKSA gitsin, makineyi nereden bulacaksınız?” diye sordu ve gerekli makinelerin maliyetlerinin yüksek olduğunu anlattı.

Ülkede bazı vatandaşların yaklaşık 20 saattir elektrik enerjisi alamadığını ve şu anda polisin sokak sokak gezerek “trafolarda yapılan sabotajı” araştırdığını açıklayan Taçoy, elektrik kesintisinin reva olmadığını söyleyerek, kimsenin bunun arkasında durmaması gerektiğini vurguladı.

Fakirleşme ile ilgili eleştirilere ise Taçoy, ülkede üç yıldır işsizlik artmasın ve piyasa döngüleri sürsün diye bir mücadele sürdüğünü ve yeni bir paketin gündemde olduğunu aktardı. Taçoy, stabil para birimine geçiş önerileri ile ilgili ise, Euro kullanımı için enflasyonun AB enflasyonunun yüzde 1 fazlası olmaması gibi bazı kriterler olduğunu ifade ederek, “Nasıl yapacaksınız bunu?” diye sordu.

Taçoy’un konuşması sırasında yerinden söz alan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, önümüzdeki aylarda TL’nin yüzde 30 değer kaybedeceği öngörüsünü hatırlatarak, “Hangi önlemleri alıyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Solyalı, Taçoy’un konuşmasından, önümüzdeki aylarda daha da yoksullaşacak Kıbrıslı Türklere kayıtsız kalacağının anlaşıldığını da ekledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy, resesyonla devletlerin nasıl mücadele ettiğine değinerek, burada piyasanın değerleri ve iş hayatının devamına bakıldığını, yatırıma yön vermeye çalışıldığını kaydetti.

Bu konudaki çalışmaların gündemlerinde olduğunu söyleyen Taçoy, günü geldiği zaman çalışmaların paylaşılacağını aktardı.

Arz güvenliği konusuna değinen Taçoy, Vizyon 2035 çalışmasını hatırlatarak, Vizyon 2035’e göre 2030 yılında 850 mw’lık bir enerji arz güvenliğine, 2035 yılında 1150 mw’lık arz güvenliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Taçoy, bu rakamın pik kullanımın iki katını ifade ettiğini anlattı.

Şu anda pik kullanımın 330 mw, arz güvenliğinin ise 458 mw olduğuna işaret eden Taçoy, bunun üretiminde yaşanılan kapasite sıkıntılarına ve arızalı makinelere değindi ve AKSA’nın olmadığı bir senaryoda bu kapasitede üretimin nasıl başarılacağını ve başka yatırımcının ne kadar sürede bu güce ulaşılabileceğini sordu.

"ÜLKENİN SİYASİ VE STRATEJİK YAPISI KIB-TEK'İN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE İZİN VERMEZ"

“Elektrik Kurumu özelleştirilemez. Bu ülkenin siyasi ve stratejik yapısı buna izin vermez” diyen Taçoy, şu anki yapıda özelleştirilmiş noktaları açıkladı. Taçoy, özelleştirilmeyen kısımlarda, iletim hatlarında, güçlendirme ve yükseltme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ara bölgedeki güneş enerjisi çalışmalarının gecikme sebebinin, Güney tarafın tesisin işletilmesindeki egemen olma çabası olduğunu söyleyen Taçoy, bu projenin de Vizyon 2035’ten çıkan bir çalışma olduğunun altını çizdi. Taçoy, “Bu çalışmaları biz yaptık. O yol haritası olmayan hükümetin yol haritası var” diye konuştu.

Taçoy, “bu ülkenin elzem ihtiyacı olan 650 kusur hazır güce ihtiyaç var” dedi, buna nasıl ulaşılacağının ve enterkonnektenin tartışılması gerektiğini belirtti.

Taçoy, polis tarafından 10 trafonun tespit edildiğini ve resimlenen bu trafoların sabote edilmiş olduğunu söyleyerek, bu trafoların 6’sının idare tarafından tamir edildiğini, şu anda ise sendikanın trafoları tamir etmek üzere 3 saat süre istediğini açıkladı.

Namık Kemal Lisesi’nin YONPAŞ’a olarak taşınma konusuna da değinen Taçoy, hava muhalefeti nedeniyle binanın kapılarının gelmesi geciktiğini, bunun yanında Gümrük’te iş yavaşlatma eylemi olduğundan dolayı süreçte 5 günlük bir gecikme yaşandığını söyledi.

Elektriğe ilişkin SKALA projesi başta olmak üzere, Protokol’de yer alan projeler hakkında bilgi veren Taçoy, bu ülkenin bu yıl bir şantiye alanına dönmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.