banner32
banner33
banner31

KİÜ'YE NASA'DAN KONUK! BİRAZ BİLİM KONUŞALIM!

15 Mart 2022 Salı 15:22
KİÜ'YE NASA'DAN KONUK!  BİRAZ BİLİM KONUŞALIM!

KİÜ'YE NASA'DAN KONUK!

BİRAZ BİLİM KONUŞALIM!


Kıbrıs İlim Üniversitesi, çalışmalarına NASA/JPL ve Plan-S şirketinde devam eden astrofizikçi Dr. Umut Yıldız Kuzey Kıbrıs’a getiriyor.

Kıbrıs İlim Üniversitesi Öğr. Gör. Gizem Çoban tarafından organize edilen etkinlik kapsamında Çoban, ‘Bilimin halkın her kesimine ulaştırılabilmesi amacıyla daha fazla bilim etkinlikleri gerçekleştirileceğini ve bu etkinlikleri herkesin ulaşabileceği hale getireceklerini, Dr. Umut Yıldız’ın Amerika’dan gelerek, gençlere örnek oluşturacak çalışmalarını aktaracağını, Dr. Yıldız gibi bilim insanlarının toplumda artmasını istediklerini’ kaydetti.

Organizasyonun ev sahipliğini yapan Kıbrıs İlim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Selman Arslanbaş, ‘Çağımızın bilim ve teknoloji çağı olduğunu, gençlerin bilim insanlarını yakından görerek, onlara ulaşarak, örnek almaları için ellerinden geleni yapacaklarını ve organizasyonları planlayacaklarını’ dile getirdi. Dr. Arslanbaş ve Çoban, organizasyonların farklı bilim alanlarıyla da devam edeceğini, ayrıca öğretmen eğitimine önem verilerek, ikili iş birlikler çerçevesinde öğretmen eğitimlerine de yoğun ilgi gösterdiklerini aktarmıştır. Çoban, ‘Üniversitemiz bünyesinde Kuzey Kıbrıs genelinde bilimin yaygınlaşmasını sağlayacak, bilimin günlük bir konuşma rutinine dönüşecek ulusal ve uluslararası projeler planlanması amacıyla, Dr. Selman Arslanbaş’ın destekleriyle, bir Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlem ve Araştırma merkezi kurulacağını ve bu merkezin projeler, konferanslar, etkinlikler, gözlem şenlikleri gibi faaliyetlerle öne çıkacağını aktarmıştır.

Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salonda 22 Mart 2022 Salı günü saat 11:00-12:30 arasında gerçekleşecek olan konferansta bilim insanı Dr. Umut Yıldız ‘Big Bang’den Evrenin Ölümüne’ isimli sunumuyla bilmediklerimize ışık tutacak. KKTC’deki tüm lise öğrencilerinin davetli olduğu konferans halka açık olarak gerçekleşecektir.

Dr. Umut Yıldız kimdir?

Dr. Yıldız, NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory (JPL)’de derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Ankara Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde lisansını, Hollanda’da Groningen Üniversitesi’nde yüksek lisansını ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi’nde de Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamladı. Herschel Uzay Teleskobunu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda yer aldı. Çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği gelir.

Kıbrıs İlim Üniversitesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.