Tuygun Töre, ülkede özellikle temizlik ürünü ithal eden bazı firmaların ülkeye getirdikleri ürünlerin belli bir kısmını başka ürün adı altına getirtilip ülkemizde piyasanın altında satıldığını ve kara para aklandığını iddia etti.
Konu ile ilgili Haberal Kıbrıslı Gazetesine konuşan Töre, “hızlı tüketim ürünleri” olarak bilinen özellikle kimyasal temizlik ürünlerinin üzerinde devletin fon koruması olduğunu ve ülkede bir elin parmağını geçmeyecek firmaların da Türkiye’den tırlarla ürün getirip birkaç palet ürünü de beyan edilmemiş kaçak olarak piyasaya sürdüklerini açıkladı.
“ÜLKEYE GETİRİLEN ÜRÜNLER BAŞKA ÜRÜNMÜŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR”
Bu ürünlerin ülkeye kaçak yollarla nasıl sokulduğuna açıklık getiren Töre; “Ürünlerin fonu olduğu için ve bu fonu ödememek için getirilen ‘çöp poşeti, temizlik malzemesi, şampuan’ gibi ürünleri üzerinde fon olmayan başka bir ithal ürünmüş gibi gösteriyorlar. Bahsedilen firmalar bu ürünleri piyasaya olmadık fiyatlarda, rekabete aykırı bir şekilde piyasaya dağıtıyorlar.
Buda bizim gibi emek veren işine ciddi yatırımlar yapan üreticiler için dezavantaj yaratıyor ve birçok firmada bu durumla birlikte iflas aşamasına kadar gelebiliyor” dedi.
“FİRMALAR BU YÖNTEMLE KARA PARA AKLIYOR”
Firmaların bu yöntemle kara para akladıklarını iddia eden Töre, Türkiye’den alınan bu ürünlerin gümrük, stopaj ve fon vergilerinin yansıtılmadan, buradaki tedarikçinin maliyetlerini üzerine koymadan Türkiye fiyatına ve hatta daha aşağısına KKTC’de satışlarının yapıldığını belirtti.
MALİYE BAKANI GEREKEN TALİMATI VERECEK
Töre, bu durumun ortadan kalkması için de Sanayi Odası ile birlikte Maliye Bakanlığını göreve çağırdıklarını açıkladı.
Konu ile ilgili Maliye Bakanı Özdemir Berova ile görüştüğünü de belirten Töre, Bakan Berova’nın konuya hassasiyetle yaklaşıp gereken işlemlerin en kısa sürede başlatılacağını açıkladı.
“PARA CEZASI DEĞİL, İTHALAT YASAĞI GEREKLİ”
Konu ile ilgili alınabilecek önlemlerden de bahseden Töre; “Böyle bir durumda firmalara ait tırların yakalanması ve para cezasının kesilmesi yeterli olmayacaktır. Çünkü bu firmalar bu cezaları ödeyip yaptıkları yasa dışı işlere devam edecek.
Tavsiyem ve önerim şudur ki, firmalara ait tırların içerisinde kaçak mal yakalanırsa öncelikle devletin tıra el koyması ve firmayı da belli bir süre ithalat yasağı koymalı ve üç aylığına iş yeri kapatma cezası verilmeli. Gerekli işlemlerin yapılmaması halinde sektör ekonomik açıdan çok büyük zarara uğrayacak” dedi.