banner32
banner33
banner31

Toros: “Türkiye ile Kıbrıs arasındaki enterkonnekte sistem 'Euroasia Interconnector' olmalıdır"

27 Nisan 2023 Perşembe 10:37
Toros: “Türkiye ile Kıbrıs arasındaki enterkonnekte sistem 'Euroasia Interconnector' olmalıdır"


Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Fikri Toros, Kanal T’de katıldığı Günaydın Kıbrıs programı’nda gündeme ilişkin Pınar Gözek’in sorularını yanıtladı. Toros, hükümetin son dönemde almış olduğu kararların fırsat eşitliği ve kamu yararı odaklı hukuk devleti ilkelerini  ihlal eder nitelikte olduğunu belirtti. Bu bağlamda, hükümetin kamu ihale yasasında yaptığı  değişikliğin mahkemeye taşınacağını söyledi. Ülkenin enerji stratejilerine uygun doğrultuda olmadığının altını çizdi.
Toros, Aksa ile mevcut sözleşmenin müsade ettiği 4 yıl kullanılmasını ve bu 4 yıl içerisinde Kıb-Tek’in hem Teknik olarak hem üretim kapasitesi olarak hem de kurumsal olarak kapasitesinin artırılması gerektiğini anlattıklarını ama bunun dikkate alınmadığına vurgu yaptı.  Bu yaklaşımın, ihale yasasının esas gerekçesi olan şeffaflık, fırsat eşitliği ve rekabet eşitliği ilkesini ihlal ettiğini söyledi.
Toros, farklı siyasi görüşteki partilerin,  parti milletvekillerinin ve sivil toplum örgütlerinin de  enterkonnekte sisteme dahil olmamız  konusunda hemfikir olduğunu ancak bunun yöntemi konusunda farklı görüşlerin dile getirildiğini belirtti.
Toros “Enterkonnekte sistem Avrupa'da kısa ismi olan

ENTSO-E (AVRUPA ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ İŞLETİCİLERİ AĞI) sistem ve regülatör niteliğinde olan bir kurumun iznine tabidir ülkeler arası yapılacak bir sözleşme ile hayata geçirilebilen bir bir bağlantı sistemidir. Türkiye, Yunanistan ve GKRY bu sisteme sözleşmeyle bağlıdır. Türkiye 3 ayrı ülke ile enterkonnekte 'te sisteme dahil bir ülkedir ve takriben 2 milyar Euro bir gelir elde etmektedir. Türkiye Avrupa kıtasında en yüksek hızda yenilenebilir enerjiye dönüşmekte olan ülkedir, en yüksek orana sahip değildir. Türkiye ile Avrupa arasında stratejik bir menfaat vardır. Kıbrıs müzakerelerine geri dönüp Güven Yaratıcı Önlemler yani kapsamlı çözüm öncesi bir geçici anlaşmayla bir geçici çözümle bu yapılmalıdır ve bunun da yapılabileceği en uygun yöntem en hızlı yöntem mevcut finansmanı yapılmış olan olan “Eurasia Interconnector” sistem projesinin rotasının değiştirilerek yeniden şekillendirilmesidir. ENTSO-E  kuralları da böylelikle ihlal edilmemiş olacaktır” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.