banner32
banner33
banner31

TL ‘nin Cazibesi Dövizi Bozduracak

07 Haziran 2023 Çarşamba 07:51
TL ‘nin Cazibesi Dövizi Bozduracak

Albank Genel Müdürü ve tanınmış ekonomist Dr. Ahmet Melih Karavelioğlu  Heterodoks politikalardan Ortodoks politikalar dönüş; faiz ve kur üzerindeki baskı kalkacak. Ekonomide izlenecek “akılcı” politikalarla kur, faiz ve vergiler artacak” dedi.
Karavelioğlu açıklamalarına şöyle devam etti;
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinesini açıklamasıyla birlikte, ekonomi yönetiminin başına getirilen Mehmet Şimşek piyasa nezdinde kredibilitesi yüksek bir kişi. Devir teslim töreninde söylediği “rasyonel bir zemine dönme dışında seçenek kalmamıştır” cümlesi bize ekonomide artık dünyanın bildiği bir dilin kullanılacağını, kurun ve faizin yükseleceğini belirtiyor.
Türkiye’de ekonomi yönetiminde (Merkez Bankası, BDDK, SPK vb.) değişikliklerin yapılmasıyla birlikte açıklanacak olan ve enflasyonla mücadeleyi ön plana alacak ekonomi programının bizim ekonomi yönetimimiz tarafından da yakından takip edilmesi, ülkemize uygun bir enflasyonla mücadele programının hazırlanması önemlidir.
Türkiye’de ürün ve hizmetlere yeni zamların, özellikle lüks tüketime ve ithal ürünlere yeni vergilerin geldiğini göreceğiz. Yurtdışı piyasaların, Türkiye’nin açıklayacağı yeni ekonomi programına destek vermeden önce uygulamaları izleyip görmek isteyeceğini düşünüyorum.  
Kurun ve faizin artması ile birlikte ülkemizde de cazip hale geçecek TL faizler nedeni ile dövizden TL mevduata geçişin başlayacağını düşünüyorum. Kur ve faizin artması ilk etapta enflasyonun artmasını beraberinde getirecektir. Bu dönemde sanal bet, kripto para vb. vergilendirilmemiş alanların vergilendirilerek, buradan gelecek kaynaklarla dar gelirli, sabit ücretli kesimin alım gücünün desteklenmesi, işverenlerin çalışan kesimle ilgili ödemelerdeki yükünün hafifletilmesi önem arz ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.