banner32
banner33
banner31

Prof.Dr. Hüseyin Işıksal Ulusal Kanal’da açıkladı: Aliyev Yunan tehdidine pabuç bırakmadı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la birlikte Azerbaycan heyetinde olan Işıksal, Yunan ve GKRY yetkililerinin Aliyev’i ziyaret ederek Tatar ile görüşmeden vazgeçmesi için tehdit ettiklerini söyledi.

17 Ekim 2023 Salı 11:40
Prof.Dr. Hüseyin Işıksal Ulusal Kanal’da açıkladı: Aliyev Yunan tehdidine pabuç bırakmadı

KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Strateji Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu ‘Gün Ortası’ programında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan ziyaretini değerlendirdi. Kendisinin de içinde bulunduğu KKTC heyetinin devlet protokolüyle ağırlandığını belirten Prof. Dr. Işıksal, ‘Bu tanıma değil de nedir?’ dedi. Görüşmenin son ana kadar gizli tutulduğunu da belirten Işıksal, Yunanistan ve GKRY yetkililerinin Aliyev’i ziyaret ederek görüşmeden vazgeçmesi için tehdit ettikleri bilgisini aldıklarını kaydetti. Görüşemeye dair izlenimlerini anlattı.

‘SESİMİZ ÇIKMASIN İSTİYORLAR’

Prof. Dr. Hüseyin Işıksal görüşmede yaşananları şu ifadelerle anlattı: “Sayın Cumhurbaşkanımız, görüşmenin önemine değindi ve basına sızdırılmaması gerektiğini anlattı. Ve bu görüşme son dakikaya kadar gizli tutuldu. Çünkü cumhurbaşkanı ve diğer üst düzey yetkililerin maruz kaldığı ambargolar yalnız ticaret, spor ve kültürel değil. Karşı taraf bizim hiçbir şekilde sesimizin çıkmasını istemiyor. Bakü’ye geçtiğimizde devlet protokolü ile karşılandık. Bütün yollar tutuldu ve Bakü’nün ana caddesi bize ayrıldı. Müthiş saygı gördük.”

‘TEHDİT ETTİLER’

“Şunu da öğrendik. Sayın Aliyev’i ziyaret edeceğimizi Avrupa Birliği heyetinden temsilcilerin Rum ve Yunan yetkilileri, duyduktan sonra. Aliyev’i ziyaret edip, bizi kabul etmemesi için tehdit ve telkinde bulunduklarını da öğrendik. Ama Sayın Ayliev’in onlara çok net bir şekilde kiminle görüşeceğini kendisinin bileceği şeklinde cevap verdiğini memnuniyetle öğrendik. Bütün bunları üzülerek öğrendik. Çünkü biz hiçbir zaman Rum liderin konuşmasını dinlemeyin, konuşmayın diye bir açıklama yapmıyoruz. Biz şunu diyoruz; Rum tarafı ne kadar halk olduğunu iddia ediyorsa, biz de en az onlar kadar halkız ve biz 1960’taki iki kurucu halktan biriyiz.

‘500 KİŞİ GİTTİK’

“Tabii ki önce Haydar Aliyev’in anıt mezarını, Azerbaycan şehitliğini ve Türk şehitliğini ziyaret ettik. Cumhurbaşkanımız orada anı defterini imzaladı. Bilirisiniz mezarlara sembolik 3-5 tane gül bırakılır. Cumhurbaşkanımız bütün mezarlara (500’den fazla mezara) tek tek gül bıraktı. Daha sonra KKTC’nin tanıtım etkinliğine geçtik. Azerbaycan’a 500 kişi gittik. Başbakanımız, Turizm Bakanımız, üniversite rektörleri ve temsilcileri, iş adamlarımızla tam bir çıkarma yaptık. O da çok görkemli oldu.

‘BİR İKİ ÜLKE YETMEZ’

Sayın Aliyev ve Tatar’ın bu görüşmesinden 5 dakika sonra Azerbaycan’ın devlet ajansı “Cumhurbaşkanımız Sayın İlhan Aliyev, Kuzey Kıbrıs Tük Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ı kabul etti.” diye bütün resmi sitlerden ilan etti. Bir bilim adamı olarak hiçbir şeyi abartmadan konuşuyorum, olduğu gibi sizlere anlatıyorum. Herkes Azerbaycan KKTC’yi tanısın diyor ya. Bu tanıma değil de nedir? Tabii ki resmi tanıma da gönlümüzden geçer ama bunun bir ya da iki ülkeyle olmasını ben yeterli bulmuyorum. Bunun da zamanı geldiğinde önce kardeş ülkelerimiz olmak üzere, kartopu gibi genişleyecek düzeyde olmasını arzuluyoruz.”

Son Güncelleme: 17.10.2023 11:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.