banner32
banner33
banner31

Prof. Dr Füsun Yıldız, Astım hastalığı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı

02 Mayıs 2023 Salı 12:45
Prof. Dr Füsun Yıldız, Astım hastalığı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı

2 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla Türk Toraks Derneği KKTC Temsilcisi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Füsun Yıldız, Astım hastalığı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

İşte astım ile ilgili merak edilen sorular ve cevapları;

Dünya astım gününün bu yıl teması nedir?

Her yıl Dünya Astım Gününde toplumun bu hastalık ile ilgili farkındalığını arttırmak için o yıla özgü farklı bir tema belirlenmektedir. Bu yıl ki tema "Astımda Doğru Tanı ve Doğru Tedavi İçin El Ele" dir.

Astım sık görülen bir hastalık mıdır?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tüm dünyada 339 milyon astımlı hasta olduğu tahmin edilmekteve dünyada her yıl 400 binden fazla kişinin astım hastalığına bağlı yaşamını kaybettiği bildirilmektedir.

Astım nedir ve hastalığın belirtileri nelerdir?

Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. En sık rastlanan yakınmalar tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürüktür.Doğru tanı için yakınmaların ayrıntılı bir şekilde sorgulanması, hastanın muayene edilmesi ve solunum fonksiyon testlerinin yapılması gereklidir.

İklim değişikliğinin astım üzerine etkisi var mıdır?

Çağımızın tehdidi olan iklim değişikliğinin neden olduğu,aşırı yağışlar sonucu oluşan rutubet,küf mantarlarını arttırmakta, küresel ısınma ve hava kirliliği polen mevsiminin değişmesine neden olmaktadır.  Bununsonucu alerjik hastalıklarve astım görülme sıklığı, astım atakları artmakta ve astım hastalığının kontrol altına alınması güçleşmektedir. İklim değişikliğinin yavaşlatılması ve durdurulması için tüm dünyada gerekli önlemlerin acilen alınması astım da dahil birçok hastalığın görülme sıklığı ve ataklarını önleyerek, kontrol altına alınmasını kolaylaştıracaktır.

Astım tedavisinin amacı nedir?

Astım tedavisinin amacı uygun ilaç tedavisinin verilmesi ve solunum yolu enfeksiyonları, allerjenler, havakirliliği, sigara dumanı ve kimyasallar gibi astım tetikleyicilerinden uzak durulması ile yakınmaların kontrol altına alınması ve hastanın yaşamını normale en yakın şekilde devam ettirebilmesidir.Dünyanın hiç bir yerinde astımı tamamen ortadan kaldıran bir ilaç tedavisi yoktur.

Astım ilaçları nasıl kullanılır?

Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Bu cihazların (İnhalerler) önerilen şekilde doğru kullanılması tedavinin etkin yapılabilmesi için çok önemlidir. Bu ilaçlar bağımlılık yapmaz. Hastalığın kronik yani yaşam boyu devam etme özelliğinden dolayı uzun süre, yaşam boyu kullanımları gerekmektedir.

Astımı kontrol altında tutmak için neler yapılmalıdır?

İlaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılması, tetikleyicilerden uzak durulması, astımın kontrolünü güçleştiren obeziteyi önlemek için düzenli egzersiz yapılması, viral enfeksiyonlardan korunmak için her yıl grip aşısı olunması, elektronik sigara ve ısıtmalı tütün ürünleri de dahil olmak üzere tüm tütün ürünlerinden uzak durulması gereklidir.

‘ASTIMINIZI RAHATLATIN HAYATINIZA SAĞLIK KATIN’

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.