banner32
banner33
banner31

Meteoroloji Mühendisleri uyardı: El Nino'ya dikkat!

05 Haziran 2024 Çarşamba 09:38
Meteoroloji Mühendisleri uyardı: El Nino'ya dikkat!

Meteoroloji Mühendisleri Odası, KKTC'de yaşanan hava olaylarına dikkat çekerek, son dönemde gözlemlenen sıcaklık artışlarının, küresel iklim değişikliği ve özellikle de El Nino fenomeniyle ilişkilendirildiğini belirtti.

Güneşten dünyaya gelen enerjinin dağılımının, doğal etmenlerin yanı sıra insan etkisiyle değiştiği vurgulanan açıklamada, bu durumun meteorolojik parametreleri de etkilediği ifade edildi.

Mühendisler, El Nino'nun, deniz suyu sıcaklığında artışa neden olduğu ve belirli bir süre iklimde değişikliklere yol açtığına işaret etti.

Açıklamada, "Küresel ısınmadan bahsedilen bu dönemde doğayı tahrip etmeye devam edersek El Nino ve La Nina gibi hava olayları ile daha sık frekanslarda buluşmamız hiç de sürpriz sayılmayacaktır Son 30 yıl içerisinde KKTC’de ölçülen en yüksek hava sıcaklığı; Ağustos ayında 46.6 °C olarak kayıtlara geçmiştir. Bu değeri 45.8 °C ile Eylül ayı, 45.3 °C ile Temmuz ayı, 45.0 °C ile Haziran ayı ve 44.2 °C ile Mayıs ayı ekstrem hava sıcaklığı izlemiştir" ifadeleri kullanıldı.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Altunç, yaşanan hava olaylarının doğrudan yaşamı etkilediğine dikkat çekerek, Meteoroloji Dairesi'nin uyarılarının dikkate alınması çağrısında bulundu.

Altunç, Küresel iklim değişikliği ve doğanın tahribatının El Nino ve benzeri olayların sıklığını artırabileceği uyarısında bulundu.

Meteoroloji Mühendisleri Odası'nın tam açıklaması şöyle:

"EL NİNO’YA DİKKAT…

Güneşten dünyamıza gelen enerji, gerek dünyamızın şekli, gerekse hareketleri nedeniyle dünyamıza eşit miktarda gelmemektedir. Doğal nedenler yanında insan eliyle doğaya yapılan tahribat enerji dağılımını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda güneşten gelen enerjinin bir dönüşümü olarak meteorolojik parametreleri de etkilemektedir.

Bu cümleden olmak üzere hava sıcaklığı, hava basıncı, rüzgar, bulut ve yağışlar da etkilenmekte, normalleri dediğimiz otuz yıllık ortalamalarından sapmalar oluşturmaktadır. Normal değerlerin değişmesi sonucunda mutlu bir yaşam sürdürdüğümüz dünyamızda, özellikle orta yaşın üzerinde olanların şikayetleri gün geçtikçe artmaktadır.

Unutmayalım ki Tayfunlar, Harikeynler gibi çok şiddetli meteorolojik hadiselerin oluşum nedenlerinden biri de deniz suyunun ısınmasıdır. Bu günlerde yine Normal’leri ile kıyaslanamayacak derecede sapma gösteren pik sıcaklık
değerlerini yaşıyoruz. Genel anlamda adına EL NİNO dediğimiz bu olay, doğaya yaptığımız tahribat ile orantılı olarak 2 ile 7 yılda bir tekrarlanmaktadır. Özellikle Pasifik Okyanusunda El Nino sonucunda doğu kesimlerdeki okyanus suyu sıcaklığındaki artış bariz bir şekilde görülmektedir.

İspanyolca’da “Küçük Oğlan” anlamındaki El Nino’nun tam tersi de “Kız Çocuğu” anlamındaki La Nina oluşmaktadır. El Nino sonucunda belirli bir süre de olsa iklimde değişiklikler görülmekte, pik değerler gerçekleşmektedir. Küresel Isınmadan bahsettiğimiz bu dönemde doğayı tahrip etmeye devam edersek El Nino ve La Nina gibi hava olayları ile daha sık frekanslarda buluşmamız hiç de sürpriz sayılmayacaktır.

Son 30 yıl içerisinde KKTC’de ölçülen en yüksek hava sıcaklığı; Ağustos ayında 46.6 °C olarak kayıtlara geçmiştir. Bu değeri 45.8 °C ile Eylül ayı, 45.3 °C ile Temmuz ayı, 45.0 °C ile Haziran ayı ve 44.2 °C ile Mayıs ayı ekstrem hava sıcaklığı izlemiştir. Konunun yaşamımızı doğrudan ilgilendirmesi nedeniyle, günün 24 saatinde görevde olan Meteoroloji Dairesi uyarılarına uyulması dileklerimizle, mutlu günler, güzel havalar dileriz…"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.