banner32
banner33
banner31

Gram altın enflasyon verisi öncesinde tarihi zirvesine yaklaştı

12 Nisan 2023 Çarşamba 12:26
Gram altın enflasyon verisi öncesinde tarihi zirvesine yaklaştı

Gram altın, bugün saat 12.00 itibarıyla yüzde 0,32 artışla bin 247,19 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın yüzde 0,31 artışla ons başına 2.009,69 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri yüzde 0,33 artışla ons başına 2.025,60 seviyesinden işlem görüyor.

Küresel finans piyasalarında tüm gözler, bugün 15.30’da açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerine çevrildi.

Bu verinin Fed'in faiz artırım yoluna ilişkin ipucu sunması beklenirken, yükselen faiz oranları sabit getirisi olmayan altının cazibesini azaltma eğiliminde bulunuyor.

City Index analisti Matt Simpson ise veri öncesinde altın fiyatlarında gerçekleşen yükselişin genel olarak piyasalarda yumuşak enflasyon rakamlarının beklenmesinden kaynaklandığını belirtti.

Simpson ayrıca "Enflasyonun yumuşak gelmesi, tersine dönen getiri eğrisi ve yumuşak büyümeden bahsedilmesi nedeniyle altın fiyatları 2.032 doların üzerine çıkararak, bir yılın yeni en yüksek seviyesine ulaşabilir." değerlendirmesinde bulundu.

New York Fed Başkanı John Williams ise bugünkü enflasyon verileri öncesinde Fed'in son bir kez daha faiz artışı yapmasının mantıklı olacağını daha sonra ise politika yolunun gelen verilere bağlı olması gerektiğini söyledi.

CME FedWatch aracı ise piyasaların mayıs ayında 25 baz puanlık bir faiz artış ihtimalini yüzde 71,5 olarak fiyatladığını gösterdi.

Ons altın daha önce mart ayında iki ABD'li bölgesel kredi kuruluşunun ani çöküşünün ardından 2.000 doların üzerine çıkmıştı.

ANZ analistleri konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, o dönemden sonra zayıflayan ABD dolarının desteğiyle altın fiyatlarının 2.000 doların üzerinde kaldığını söyledi.

Metal firması MKS PAMP ise paylaştığı notunda, ABD dolarına olan ilginin azalması, Çin Halk Bankası'nın altın rezervlerine ekleme yapması ve birleşme ve satın alma anlaşmaları gibi birçok hikayenin altın fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Tüm bu etkenlere rağmen altın fiyatları üzerinde doğrudan etkili olacak enflasyon verisi sonrasında analistler ise oluşabilecek volatilite konusunda uyarıda bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.