banner32
banner33
banner31

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York şehrine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi'nde ilk olarak Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile görüştü. Bu görüşmenin ardından Erdoğan, Elon Musk'la bir araya geldi. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musk'a Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrıda bulundu, Teknofest'e davet etti.

18 Eylül 2023 Pazartesi 10:26
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TC-TRK" ile Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün ABD'nin New York şehrine geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve bazı yetkililer de ABD'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 3

TÜRKEVİ ÖNÜNDE VATANDAŞLARDAN KARŞILAMA

New York'ta bulunan Türkevi'ne gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok sayıda vatandaş ve basın mensubu karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 4

GÜRCİSTAN BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 gün sürecek yoğun New York mesaisinde ilk olarak Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile görüştü.

New York'taki Türkevi'ndeki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Garibaşvili'ye Gürcistan'ın, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası desteğine bir kez daha teşekkürlerini sunduğu, iki ülke ticaret hacminin 3 milyar dolar düzeyinden 5 milyar dolara revize edilebileceğini söylediği aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 5

Orta Koridor'un hayata geçirilmesinin öneminden bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun süratle operasyonel hale getirilmesinin beklendiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan'daki FETÖ okullarının kapatılarak mal varlıklarının dondurulmasının önemli olduğunu belirterek, bu konuda Gürcistan yönetiminin attığı adımları tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 6

ELON MUSK İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk'la bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 7

Musk, Türkevi'ne kucağında oğlu ve korumalarıyla birlikte geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 8

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 9

Türkevi'ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada Erdoğan, Musk'a, Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 10

Togg'un Türkiye'de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Erdoğan, Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 11

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uzay programı kapsamında atılan ve atılacak adımlarda SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirterek, Musk'ı İzmir'de düzenlenecek TEKNOFEST'e davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 12

Görüşmede Musk, halihazırda çok sayıda Türk tedarikçi firmanın Tesla ile çalıştığını, Türkiye'nin sonraki fabrika için en önemli adaylar arasında olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 13

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Starlink ve yapay zeka konusunda işbirliğine açık olunduğunu belirtmesi üzerine Musk, Starlink uydu hizmetlerini Türkiye'de sunma konusunda gerekli lisansı alabilmek için Türk yetkililerle çalışmayı arzu ettiklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 14

Musk, Erdoğan'ın, 27 Eylül-1 Ekim'de İzmir'de düzenlenecek TEKNOFEST'e ailesiyle katılması yönündeki daveti üzerine, bundan büyük memnuniyet duyacağını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin yüksek teknolojide en önemli üretici ülkelerden olduğunu belirterek, İHA'larda elde edilen başarıyı buna örnek gösterdi.

Elon Musk da bunun üzerine, geleceğin savaşlarının gelişmiş SİHA'lar arasında gerçekleşeceğine inandığını, Bayraktar İHA'lara dünyadaki ilginin farkında olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'de - 15

Erdoğan, Musk'a kendi yazdığı "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabının İngilizce versiyonu ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca hazırlanan ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki reform talebinin gerekçelerinin anlatıldığı "BM Reformu: Uluslararası İş Birliğine Yeni Bir Yaklaşım" kitabını, Musk'ın çocuğuna da futbol topu hediye etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.